Ga verder naar de inhoud

Leerbezoek CAC Apeldoorn

Maakbaar Leuven 03/12/24

Op 19 en 20 oktober gingen we, ikv het INTERREG E6-project, op leerbezoek naar Apeldoorn. Daar werden we ondergedompeld in een inspirerend circulair ecosysteem.

Tijdens het bezoek, georganiseerd door Maakbaar Leuven, Gemeente Apeldoorn en Saxion University of Applied Sciences, bezochten we onder meer het Foenix Circulair Ambachtscentrum en Circulus. Deze toonaangevende initiatieven tonen hoe circulariteit niet alleen een duurzamere toekomst mogelijk maakt, maar ook sociale impact creëert.

Bij Foenix, ontdekten we een inspirerende locatie waar uiteenlopende circulaire activiteiten harmonieus samenkomen. Herstelwerkplaatsen, kringloopinitiatieven en sociale diensten werken hier samen tot één doel: materialen en vaardigheden een nieuw leven geven. De Zwitsal-hal, waar al deze activiteiten plaatsvinden, is een toonbeeld van hoe samenwerking en creativiteit leiden tot tastbare en duurzame oplossingen.

Op het Aruba-plein (recyclagepark van Circulus) werd het belang van samenwerking tussen Foenix en Circulus meteen zichtbaar. De bezoekende burgers krijgen hier eerst de mogelijkheid materialen te doneren voordat ze eventueel als afval worden beschouwd. Deze natuurlijke en efficiënte flow is niet alleen praktisch, maar ook enorm inspirerend voor iedereen die circulariteit wil versterken.

Het leerbezoek gaf de deelnemers niet enkel een helder beeld over hoe circulariteit in de praktijk wordt gebracht, maar motiveerde ook tot verder nadenken over hoe we dit in onze eigen regio kunnen versterken. Bij Maakbaar Leuven werken we reeds volop aan het stimuleren van hergebruik en herstel. Het zien van dergelijke inspirerende initiatieven versterkt onze ambitie in de toekomst een circulair ambachtscentrum in Leuven te realiseren. Het is een visie die ons blijft uitdagen en inspireren om samen te werken aan een duurzame toekomst.

We willen onze dank uitspreken aan de organisaties in Apeldoorn die hun kennis en ervaring met ons hebben gedeeld en aan de partners die deze uitwisseling mogelijk maakten. Het is duidelijk dat samenwerking over grenzen heen een krachtige motor is voor innovatie en duurzame verandering!

Met dank aan:
Foenix Circulair Ambachtscentrum, Circulus, Repair&Share, Thomas More University of Applied Sciences, Kringwinkel ViTeS, Saxion University of Applied Sciences, Gemeente Apeldoorn, Ecowerf, MAAKbar, Werecircle, Rova en City of Aachen.

Meer info over het E6-project vindt u hier.

Leerbezoek Apeldoorn

Maakbaar Leuven

Meer herstelverhalen

Wij zijn op zoek naar bedrijven die een eigen Repair Café willen opstarten.

Wij zijn op zoek naar bedrijven die een eigen Repair Café willen opstarten.

Kris Jehaes - 02/12/24
Om de beperkingen van een klassiek Repair Café te overwinnen is Maakbaar Leuven op zoek naar grote bedrijven die zelf aan de slag willen…
Locatie zoekt Repair Café !!!

Locatie zoekt Repair Café !!!

Maakbaar Leuven - 01/12/24
OBC Ter Wende, een kleinschalig Observatie en Behandelingscentrum in Leuven wil zeer graag een 3-tal keer per jaar een Repair Café hosten.…
Internationale Repair Week 2024

Internationale Repair Week 2024

Maakbaar Leuven - 28/10/24
Tijdens de Internationale Repair Week organiseerden Maakbaar Leuven & MAAKbar op 18 oktober een Inspiratiedag met in de voormiddag een…