!!! Repair Café Wijgmaal 5 jaar !!!
Repair Café Wijgmaal viert haar vijfde verjaardag op zaterdag 22 juni 2024. Tom en Thomas startten het initiatief in 2018 en sindsdien is het uitgegroeid tot een bloeiende gemeenschap. Met een vaste kerngroep van herstellers en ondersteuners organiseren ze vier Repair Cafés per jaar.
Kom dit met ons vieren op zaterdag 22 juni 2024 van 10u tot 13u.
Op zaterdag 22 juni 2024 viert Repair Café Wijgmaal haar vijfde verjaardag. Iedereen is van harte uitgenodigd in Basisschool De Twijg voor een feestelijke editie van het Repair Café. Het belooft een dag vol reparaties, ontmoetingen en plezier te worden.
Een korte ontstaansgeschiedenis
Tom was al een tijdje actief in de Repair Cafés in Leuven en kreeg in 2018 het idee een RC op te zetten in zijn eigen dorp, Wijgmaal.
Via een rondvraag naar interesse in Wijgmaal, kwam hij in contact met Thomas, die al bekend stond om zijn duurzame initiatieven in de gemeente. Thomas had al verschillende projecten op poten gezet en was net op zoek naar een nieuw initiatief om zijn schouders onder te zetten. Het bleek een perfecte match.
Tom en Thomas troffen elkaar in een gezellig café in Wijgmaal waar ze hun ideeën en plannen deelden met een groep Wijgmaalse enthousiastelingen. Nog diezelfde avond besloten ze samen het eerste Repair Café in Wijgmaal te organiseren onder de vleugels van Maakbaar Leuven.
Hun eerste wapenfeit was een standje op een rommelmarkt in Wijgmaal. Ze trokken er de aandacht van de lokale bewoners en wisten nog meer vrijwilligers aan te trekken. Gesterkt door de positieve respons prikten ze een datum en op 27 oktober 2018 was het dan zover: het allereerste Repair Café in Wijgmaal. De locatie was het BOW-café naast de sportzaal, een plek die al snel een gezellige ontmoetingsplaats werd voor de herstel-gemeenschap. Ondertussen sloot ook Geert zich aan als mede-organisator en groeide de hechte vrijwilligersgroep.
De eerste jaren verliepen voorspoedig. Met een vaste kerngroep van herstellers en ondersteuners organiseerden ze vier RC’s per jaar. Hier bieden ze een grote verscheidenheid in het aanbod van herstelwerk. Naast het gekende klein huishoudelijke elektro, wordt er gebruik gemaakt van de lokale kennis en kunde van houtbewerking, textielherstel, messenslijpen, fietsherstel en varia. Dit alles naast het professionele herstelcircuit. Soms staat er een extra evenement op de agenda zoals bijvoorbeeld in het plaatselijke Woonzorgcentrum of op een beurs. Dit om zoveel mogelijk mensen bij hun initiatief te betrekken.
In 2023 werd het BOW-café verbouwd en moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie. Dit bracht hen tijdelijk naar de Steinerschool De Zonnewijzer, waar ze hartelijk werden ontvangen en weer een bijkomend publiek werd aangetrokken.
Gelukkig duurde het niet lang voordat ze een nieuwe vaste plek vonden in Basisschool De Twijg. De leuke samenwerking met de school, die ouders en kinderen warm maakte voor het initiatief, gaf weer een extra boost aan hun hopelijk nog jonge verhaal.