Ga verder naar de inhoud

Herstelhub Textiel

Herstehub textiel uitgesneden

Herstelhub Textiel: een korte voorstelling

De Herstelhub Textiel is een textielherstelcenter gebaseerd op 3 pijlers: duurzaam, sociaal en lokaal.

Duurzaam

De Herstelhub Textiel wil jouw kleding en textielproducten een langere levensduur geven. De kleding- en textielsector heeft een grote, negatieve impact op het milieu en het klimaat. Door de levensduur van textielproducten te verlengen, verkleint de ecologische kost van het product. Bovendien kan jij zo langer genieten van jouw favoriete kledij.

Sociaal

Bij de Herstelhub Textiel vinden we het sociale aspect belangrijk. Onze herstellers zijn mensen met kennis van zaken, maar met een afstand tot de arbeidsmarkt omwille van diverse redenen. Bij de Herstelhub Textiel krijgen ze een kans om hun talenten verder te ontwikkelen.

Lokaal

De Herstelhub Textiel werkt samen met lokale partners om textielherstel toegankelijk te maken voor iedereen. Zo bouwen we samen aan de lokale gemeenschap en creëren we lokale tewerkstelling.

IMG 1061

Waarvoor kan je bij de Herstelhub Textiel terecht?

De Herstelhub Textiel wil zich inspannen om kledingstukken en textielproducten een langere levensduur te geven. Je kan bij ons terecht voor uiteenlopende textielreparaties, van een naad herstellen tot een rits vervangen. We behandelen enkel kledingstukken die buiten garantie vallen.

Een uitgebreid overzicht van de verschillende herstellingen die we uitvoeren met bijbehorende prijs vind je hieronder.

Scenario herstelhub textiel

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1: Breng de kledingstukken en textielproducten die je wilt laten herstellen naar een plaatselijk afleverpunt. Vaude Leuven in de Diestsestraat is de eerste lokale handelaar waar de Herstelhub Textiel mee samen werkt.

Stap 2: Registreer je producten ter plaatse. Vraag hiervoor assistentie aan het aanwezige personeel.

Stap 3: De te herstellen producten worden wekelijks opgehaald met de bakfiets en naar de Herstelhub gebracht. Hier worden deze hersteld.

De eerste ophaling bij Vaude gebeurt op dinsdag 9 januari.

Stap 4: De herstelde producten worden teruggebracht naar het afleverpunt. Je ontvangt een bevestiging van zodra je je producten kan ophalen. Je betaalt in het afleverpunt voor de kosten van de herstelling.

Stap 5: Nadat je de gerepareerde producten hebt opgehaald kan je ze weer een hele tijd gebruiken. Zo maken we samen de duurzame toekomst van morgen.

Registreren

De textielproducten die je wilt laten herstellen kan je registreren in je plaatselijk afleverpunt. Vraag hiervoor hulp aan het aanwezige winkelpersoneel.

Of je kan je kleding ook registreren via de onderstaande link. (Steeds 1 formulier/ kledingstuk).

Je krijgt steeds een kopie van je ingevuld formulier. Indien je niets ontvangen hebt, check dan zeker eens je spam inbox.

Print het ingevuld formulier op papier. Stop deze met de te herstellen textielproducten in een doorzichtige plastic zak (te verkrijgen bij de afleverpunten).


Maakleerplek

Contact

De Herstelhub Textiel bevindt zich op maakleerplek.

Een circulaire makersplek met als slogan: 'Samen maken we makers.' maakleerplek is gevestigd in de oude Molens Van Orshoven.

Adres van maakleerplek:

Stapelhuisstraat 13-15

3000 Leuven

Vragen? Je kan ons altijd bereiken via mail: herstelhubtextiel@maakbar.org.

Circulairewandeling1

Ontstaansgeschiedenis

Herstelhub Textiel is een project van MAAKbar.

MAAKbar is een Leuvense ontmoetingsplaats rond delen, herstellen, ruilen en zelf maken. Bij MAAKbar worden mensen geïnspireerd om duurzamer te leven door middel van allerlei laagdrempelige initiatieven en acties. Zo organiseert MAAKbar al geruime tijd Textiel Repair Café's en naailessen voor groepen die moeilijker toegang hebben tot het reguliere aanbod, in samenwerking met Femma. (Femma is een organisatie bestaande uit verschillende vrouwennetwerken die elkaar motiveren om bewust tijd te maken voor vrije tijd.)

Vanuit deze ervaringen heeft MAAKbar de Herstelhub Textiel opgericht.


Sponsors 2

Partners en sponsors

Bij dit project zijn verschillende partners betrokken zoals Vaude Leuven, KULeuven, ViTeS, CVO Qrios, ...

Dit project is mogelijk dankzij de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.



IMG 1559