Ga verder naar de inhoud

De EU Ecodesign richtlijn

Het recht om wisselstukken te vragen aan producenten

Volgens de EU-wetgeving zijn fabrikanten van sommige huishoudelijke apparaten - zoals je vaatwasser, wasmachine, koelkast en tv - verplicht om bepaalde reserveonderdelen aan eindgebruikers (aan jou dus) ter beschikking te stellen.

Voor vaatwassers bijvoorbeeld, heb je ongeveer 10 jaar het recht om bij de fabrikant van je toestel de volgende onderdelen aan te vragen:

  • scharnieren en afdichtingen
  • overige afdichtingen
  • Sproeiarmen
  • Afvoerfilters
  • Binnenrekken
  • kunststof elementen zoals (bestek)manden, deksels...

Je zou dan je reserveonderdeel binnen 15 dagen moeten ontvangen.

Voor professionele reparateurs gaat de lijst met reserveonderdelen die beschikbaar moeten worden gesteld iets verder: motor, circulatie- en afvoerpomp, verwarmingen en verwarmingselementen, inclusief warmtepompen, leidingwerk en aanverwante apparatuur inclusief alle slangen, kleppen, filters en aquastops, structurele en interieuronderdelen met betrekking tot deurassemblages (afzonderlijk of gebundeld), printplaten, elektronische displays, drukschakelaars, thermostaten en sensoren, software en firmware inclusief resetsoftware.

Daarnaast zijn fabrikanten verplicht om je als klant duidelijke instructies te geven over het onderhoud van je apparaten, hetzij in de vorm van een gebruikershandleiding of op een gratis toegankelijke website. Ben je een professionele reparateur, dan moet de fabrikant jou toegang geven tot de reparatie- en onderhoudsinformatie van het apparaat (na een periode van twee jaar na het op de markt brengen van het eerste apparaat van een model).

Doet je vaatwasser, wasmachine, koelkast of tv het niet meer? Aarzel dan zeker niet om wisselstukken, reserve onderdelen of herstelinformatie bij de fabrikant op te vragen.