Ga verder naar de inhoud

Verschillende soorten wisselstukken

Originele onderdelen

Originele onderdelen zijn onderdelen die door de fabrikanten zelf worden gemaakt en gedistribueerd. Als je een origineel onderdeel koopt, heb je de grootste kans dat het onderdeel op het apparaat past.

Een origineel onderdeel kan je kopen door contact op te nemen met de winkelier waar je je toestellen hebt gekocht, of door de reserveonderdelen online te bestellen. Fabrikanten produceren echter niet altijd reserveonderdelen, of beperken de beschikbaarheid tot erkende reparateurs.

Onderdelen van derden

Als er geen originele reserveonderdelen beschikbaar zijn, zijn er vaak wel onderdelen van derden verkrijgbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor schermen van smartphones.

Sommige reserveonderdelen van derden zijn identiek aan de originele onderdelen en komen zelfs van dezelfde productielijn. Een fabrikant van smartphoneschermen of -batterijen kan bijvoorbeeld gewoon doorgaan met een productielijn nadat aan de oorspronkelijke bestelling is voldaan. De herkomst van een reserveonderdeel kan echter onmogelijk worden achterhaald zonder een bezoek aan Oost-Azië, wat sommige gerenommeerde onderdelenleveranciers misschien wel hebben ondernomen.

Een gebrek aan controleerbaarheid kan een probleem zijn bij de aankoop van onderdelen van derden, aangezien het moeilijk kan zijn van tevoren te bepalen of een reserveonderdeel geschikt is voor het beoogde doel. Afhankelijk van waar je koopt, kunnen garantie- en restitutiemogelijkheden beperkt zijn.

Herstelde en gereviseerde onderdelen

Herstelde onderdelen zijn reserveonderdelen die uit een gebruikt apparaat zijn gehaald en weer functioneel gemaakt zijn. Bij deze onderdelen kan het moeilijk zijn om in te schatten wat je gaat krijgen. Sommige onderdelen kunnen op een onbetrouwbare manier hersteld zijn (bijvoorbeeld door een chip op het moederbord opnieuw te laten gloeien), terwijl andere misschien alleen kleine reparaties hebben ondergaan, zoals een herconfiguratie van de software, en zo misschien heel goed werken.
‘Remanufactured’ of ‘gereviseerd’ zijn echter een beschermde term, die betekent dat het product aan alle specificaties van het oorspronkelijke nieuwe product voldoet.

Onthoud vooral dat het, bij het kopen van reserveonderdelen of wisselstukken, goed is te zoeken naar een lange garantieperiode en te kopen van een gekende en betrouwbare fabrikant.

Gerecupeerde onderdelen

Gerecupereerde of geredde (‘salvaged’) onderdelen zijn onderdelen die jij of iemand anders hebt kunnen 'redden', en uit een ander ‘donor’-apparaat. In tegenstelling tot herstelde of gereviseerde onderdelen, zijn deze gerecupereerde onderdelen meestal niet geverifieerd of getest.

Van sommige apparaten is het gemakkelijker om onderdelen te redden dan van andere.
Desktop-pc's zijn bijvoorbeeld ontworpen om modulair te zijn voor de eindgebruiker en individuele onderdelen zijn ontworpen om te voldoen aan algemeen aanvaarde normen. Afzonderlijke werkende onderdelen van een desktop-pc kunnen dus meestal als reserveonderdelen worden gebruikt. Bij andere apparaten wordt aanpassing of hergebruik door de eindgebruiker dan weer niet aangemoedigd en is hergebruik van onderdelen moeilijker, omdat deze vaker op maat zijn gemaakt voor dat specifieke apparaat. Veel televisies hebben bijvoorbeeld hun eigen unieke voeding en moederbord, die alleen in datzelfde model televisie kunnen worden gebruikt.

Gerecupereerde onderdelen bevatten op hun beurt individuele componenten die opnieuw kunnen worden gebruikt in andere apparaten, zoals weerstanden, condensatoren, diodes of transistors, hoewel individueel slechts weinig van deze onderdelen de moeite waard zijn om te worden geborgen, behalve door een elektronicahobbyist. Enkele lokale reparatiegemeenschappen zijn (met andere partners) begonnen met het aanleggen van fysieke bibliotheken van reserveonderdelen, waardoor het voor Repair Cafés mogelijk wordt om een paar populaire (of zeldzame) reserveonderdelen 'op voorraad' te hebben.

3D-geprinte reserveonderdelen

Sinds kort biedt 3D-printing geweldige oplossingen voor bepaalde reserveonderdelen die bij reparaties kunnen worden gebruikt. Naarmate de technologie geavanceerder en toegankelijker wordt, zijn zowel Repair Cafés als professionals begonnen met het verkennen van de mogelijkheden ervan. Of je apparaat op een duurzame manier kan worden gerepareerd met een 3D-geprint reserveonderdeel, hangt af van verschillende factoren.

In ieder geval zal je een 3D-print ontwerpbestand moeten vinden van het specifieke onderdeel dat u nodig hebt. Neem een kijkje op platforms zoals

Myminifactory om een voorbeeld te vinden van open designs die beschikbaar zijn en door anderen zijn getest. Als je geen bestaand 3D-model kunt vinden, zijn sommige onderdelen vrij eenvoudig opnieuw te ontwerpen met een 3D-ontwerpsoftware. Om te leren hoe deze te gebruiken, zijn online veel video tutorials beschikbaar.