Online stofzuiger diagnose en herstel dienst.
Na een proefperiode van november 2023 tot januari 2024 hebben we beslist om verder te gaan met online herstel van stofzuigers. Het experiment heeft zijn nut bewezen en aangetoond dat er nood is aan een dergelijke online diagnose dienst.
Vele mensen die deelnamen waren heel enthousiast. Verschillende stofzuigers konden telefonisch hersteld worden. Andere werden doorverwezen naar een repair café, hobby hersteller of een herstel atelier.
Lees er meer over in deze blog.
We starten met de verankeringsfase
De nood en het effect van deze dienst voor de burger is uit het experiment duidelijk naar voor gekomen, daarom willen we deze dienst verankeren en nog verder optimaliseren. We willen op termijn de diagnose op deze website ter beschikking stellen en in een latere fase uitbreiden naar andere onderhoudsintensieve product categorieën.
Heb jij ook een defecte stofzuiger? Dan is het voldoende dat je een tijdslot van 1 uur registreert, en dat je tijdens dat uur beschikbaar bent via je smartphone. Een tijdslot registeren is heel eenvoudig en vraagt minder dan 30 seconden van je tijd.
Wat hebben we geleerd?
Optimaliseren van de diagnose flow
De stofzuigers in het experiment zijn naar ervaren herstellers gegaan om de diagnose flow die we tijdens het telefoongesprek hanteerde te kunnen evalueren. Hieruit zijn interessante bevindingen gekomen waardoor we onze online diagnose verder kunnen verfijnen en dus ook gerichter informatie aan de burger kunnen geven.
De noodzaak voor efficiënte hersteldiensten
Uit de online gesprekken blijkt dat er een nood bestaat bij de burger om snel en goedkoop een oplossing voor hun defect toestel te kennen. Deze is momenteel niet voorhanden. De bestaande pistes zijn niet gekend bij de burger en voldoen niet aan de noden van de burger, daar willen we verder op inzetten.
1 op 5 stofzuigers was niet defect
We hebben vastgesteld dat 1 op 5 stofzuigers niet defect was. Als we deze stofzuigers online kunnen opsporen is de burger, zonder dat hij/zij zich moet verplaatsen, direct geholpen. Dit is natuurlijk goed nieuws. Dit toont aan dat het kennen van de gebruiks- en onderhoudstips een belangrijke rol speelt.
Door het online contact komen enkel de toestellen die effectief defect zijn en die wenselijk te herstellen zijn tot bij onze herstellers. Hierdoor kunnen we de herstelcapaciteit efficiënter gaan inzetten met als gevolg dat er meer toestellen hersteld kunnen worden en dit op een kortere tijd.
Dit resulteert in tevreden burgers die niet direct naar de winkel gaan om een nieuw toestel te kopen. En dat is waar het uiteindelijk allemaal draait: we willen tevreden burgers die snel geholpen zijn en we willen de e-waste berg (één van de snelst groeiende afvalbergen) verkleinen en dit kunnen we verwezenlijken als er valabele alternatieven zijn voor nieuwkoop, met name: de burger informeren en het toegankelijk maken van diensten die levensduurverlenging voorop stellen.
Gebruiks- en onderhoudstips
Ook werden er gebruiks- en onderhoudstips meegegeven zodat in de toekomst minder toestellen defect raken.
Eén van de terugkerend gebruikstips was: gebruik je stofzuiger niet om het stof op te zuigen als je een gat in de muur boort. Het fijn stof geraakt door de filter tot in de motor.
Een veel voorkomend onderhoudstip voor stofzuigers zonder zakken die we meegeven is de volgende: vervang de filters na enkele jaren. Zelfs wanneer de filters goed onderhouden zijn, dus volgens de voorschriften, zal op termijn deze echter ook helemaal verstopt geraken en op didezee manier de levensduur van je stofzuiger verkleinen.
Waarom is deze dienst er gekomen?
Vanuit onze missie voor meer lokaal herstel aanbod: Binnen Maakbaar Leuven zijn we steeds op zoek naar meer lokale herstellingen en meer hergebruik. We verkennen daarom nieuwe hands-on herstelmodellen, waaronder de Herstel Hub.
In het kader van een gesubsidieerd project: De Herstel Hub start op in het kader van een gesubsidieerd project, waar we met verschillende partners kijken (o.a. Vlaio, Vites, Repair&Share, De Kringwinkel, Vanden Borre en Herwin) hoe ieder vanuit zijn sterkte kan zorgen voor meer re-use en herstel. Het is vanuit deze middelen dat we op een professionele manier nieuwe herstelinitiatieven kunnen opstarten. Voor de herstelinitiatieven die aanslaan willen we ervoor zorgen dat ze ook kunnen blijven bestaan eens de projectmiddelen op zijn. We willen ze dus verankeren in de samenleving.