Het ‘Home Repair’-proefproject in samenwerking met KU Leuven en Kringwinkel Vites.
Volgens de United Nation’s Global E-waste Monitor 2024 vertegenwoordigen kleine apparaten bijna één derde van de totale jaarlijkse massa aan e-waste in de wereld. Daarvan wordt globaal slechts 12% gedocumenteerd als formeel verzameld en gerecycleerd. In de Westerse landen produceren we het meeste elektronisch afval per persoon, tot wel 17 kg per jaar. Dit zorgt voor vervuiling en put alle grondstoffen uit.
E-waste is een complex probleem waar vele partijen hun verantwoordelijkheden (nog) moeten nemen. Door in te zetten op meer herstel en hergebruik, in samenwerking met burgers en organisaties, wil Maakbaar Leuven een lokale voortrekkersrol spelen in de strijd tegen e-waste veroorzaakt door kleine elektr(on)ische apparaten.
Het 'Home Repair' -proefproject
Slechts een beperkt aantal kringwinkels hebben een hersteldienst. Deze kunnen het aantal toestellen niet aan dat mogelijks een nieuw leven gegeven kan worden en dat is een gemiste kans.
Samen met KU Leuven en Kringwinkel Vites startte Maakbaar Leuven vzw begin september 2024 het 'Home Repair' -proefproject op.
Ervaren herstellers werden aangezocht om elektronische apparaten thuis, op eigen tempo, te repareren. Deze herstellers trachten door de Kringwinkel aangeleverde toestellen te herstellen. Hierbij volgen zij nauwgezet de kwaliteitsrichtlijnen van kracht op het toestel. Vervolgens registreren zij hun herstelling in een onderzoekstool, opgesteld door de onderzoeksgroep van KU Leuven. Deze data zijn o.m. belangrijk om de pijnpunten tot herstel van klein elektro in kaart te brengen.
Eens hersteld, worden de producten opnieuw te koop aangeboden via de Kringwinkel.
Het proefproject loopt van september 2024 tot en met december 2024. Daarna evalueert Maakbaar Leuven het project samen met alle herstellers, Kringwinkel Vites en KU Leuven.